Verdiløse påstander i Aftenposten

Jan-Magne Tordenhjerte Sørensen

Forslaget fra Tvangsbegrensningslovutvalget må forkastes, mener tre overleger ved Stavanger Universitetssykehus i Aftenposten 16. desember. Argumentene deres er ute av kontekst.

Antipsykotika er ikke livreddende behandling. Behandlingen kan avkorte levealderen med 26 år, 10 år lavere enn da lobotomi var praksis. Å spørre tvangsbehandlede om de trengte sykehusinnleggelse blir på flere måter verdiløst. Det blir som å servere mennesker forurenset vann etter å ha fortalt dem at dette er det eneste vannet som finnes, for så å spørre dem om de trengte vann. Da ville de svart «ja» selv om vannet smakte pyton. Hadde de blitt spurt om de trengte forurenset vann dersom rent vann var alternativet, ville svaret vært «nei».

Av 2000 spurte i folket, støttet 97 prosent tvangsbehandling. Hadde spørsmålet «støtter du tvangsbehandling som gjør mer skade enn godt?» blitt stilt, ville nok mange svart «nei». Helseministeren må heller sette seg inn i dissensene i lovforslaget NOU 2019: 14. Overveiende sannsynlighet for bedring må være til stede ved tvangsmedisinering. Langt fra alle har nytte av antipsykotika, og får plagsomme bivirkninger. Mange får kun alvorlige bivirkninger. Vi støtter advokat Ketil Lund, som har påpekt at tvangsmedisinering er ulovlig og må stoppes.

Jan-Magne Tordenhjerte Sørensen , styreleder i Hvite Ørn, bruker- og interesseorganisasjon for psykisk helse

Link til innlegget i Aftenposten her.

Støtt Hvite Ørns arbeid innen psykisk helse. Bli medlem!

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683

Hei! Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les Personvern