Velykket lansering av psykosehefte på Litteraturhuset

På bildet fra venstre: Ulrik Fredrik Malt, Nora Graff Kleven og Jan-Magne Sørensen.
Fotograf: Ekaterina Saratovskaya © Hvite Ørn Norge

Hvite Ørn inviterte bredt til lansering av hefte om psykose fra erfarers ståsted. Til tross for at møtet kolliderte med andre arrangementet om psykisk helse kom det ca. 70 personer. De fleste som møtte så ut til å være fra bruker- og pårørendeorganisasjonene.

Leder for Hvite Ørn Jan-Magne Sørensen åpnet kvelden og gikk igjennom de ulike temaene før pausen. Etter pausen fortalte Jan-Magne hva som menes med «frihet til forvandling». Deretter kom Nora Graff Kleven og fortalte om sitt bidrag i heftet, leste opp dikt og kalte inn til panelsamtale. Hun ledet samtalen der leder for Norsk Psykiatrisk forening Ulrik Fredrik Malt måtte svare på noen spørsmål i forhold til hva som har vært gjennomgått før pausen. Mikrofonen gikk så rundt blant deltakerne i salen hvor mange fikk komme med ytterligere spørsmål og innspill. Vi synes kvelden ble vellykket og at deltakerne så ut til å være tilfredse.

Heftet er laget av medlemmer i Hvite Ørn med egen psykoseerfaring for å redusere tvang i de psykiske helsetjenestene.. Prosjektet har blitt utarbeidet med midler i fra Helsedirektoratet. Det er tatt utgangspunkt i enkeltintervjuer med syv personer og to gruppeintervjuer med personer som har opplevd psykose en eller flere ganger. Hva som skal regnes som psykose eller ikke er omdiskutert og det virker som det er uenighet om hvor grensene går. Det er også ofte uenighet mellom dem som har erfart psykose og fagfeltet. Sykeliggjøring av sjeldne sinnstilstander er kanskje ikke riktig når vi ser at det finnes ulike forklaringsmodeller historisk, utfra ståsted, kultur og religion. Det som av fagfeltet regnes som hallusinasjoner ser andre på som spirituelle opplevelser eller utvidede sanseegenskaper. Det har vært viktig å ikke lage heftet for stort og tunglest, derfor vil det nok heller ikke kunne favne alt. Heftet kan lastes her i PDF-format.

Kveldens innlegg og samtale ble filmet og lagt ut på YouTube.

Video fra første del finnes her
Video fra andre del finnes her

Ønsker du heftet tilsendt på papir gi beskjed til post@hviteorn.no
Hvis du vil legge ut en bunke med hefter på fastlegens kontor, DPS eller for å dele ut i ditt nettverk sender vi deg gjerne en bunke.

Sist oppdatert 09.02.2018

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683