Svar til leder i Norsk Psykiatrisk forening Anne Kristine Bergem

Jan-Magne Sørensen

Etter å ha blitt kontaktet av et opprørt medlem som sendte meg en kommentar fra leder i Norsk Psykiatrisk forening føler jeg at det er nødvendig og komme med en kommentar til det Berghem sier til Kjos sin uttalelse; «Jeg har sluttet å høre på fagfolk,  nå hører jeg bare på brukere.» «Dette er veldig bekymringsfullt. Hvis Kjos skal opereres for blindtarmbetennelse, vil hun da opereres av en kirurg eller av en som tidligere har hatt blindtarmbetennelse og vet hvor vondt det er? Vårt fag blir ikke tatt på alvor»,  sier Anne Kristine Bergem.

Kjære Berghem, jeg synes det er leit at dere aldri blir ferdig med å tro at psykisk helse kan løses på samme måte som somatiske problemer. Dette må vel være noe av utfordringens kjerne med feilslått behandlingsstrategi og tvilsomme eller dårlige resultater av behandling.

Skal likevel forsøke å svare med samme metafor her:

Om min nabo fortalte meg hvor godt han fikk det etter en blindtarmoperasjon og jeg så hvor mye friskere han hadde blitt, ville jeg selvsagt ta denne operasjonen om jeg trengte den for å få et bedre liv. Nå har jeg dessverre ennå ikke fått så gode eller troverdige referanser i fra pasienter. Selv måtte jeg finne meg en skalpell og operere ut min blindtarm på egenhånd, fordi fagfolkene ikke klarte å finne den, de ga meg bare piller som skapte nye og verre problemer enn hva jeg tidligere hadde hatt. Jeg fant den virkelige betennelsen og fikk den vekk en gang for alle. Hvem ville du lyttet til Kjos? Meg som ble frisk av å operere meg selv eller en titulert spesialist som ikke kurerer sine pasienter?

Nå er nok dette med psykiske problemer og blindtarmbetennelse ikke så sammenlignbart i virkeligheten. Psykiske problemer krever et helt annet samspill mellom dem som skal ha hjelp og dem som ønsker å hjelpe. Her viser psykiatrihistorien at det fungerte svært dårlig med kirurgi og somatiske tilnærminger. Her er det oss som har hjulpet oss selv som er de beste coachene. Når dere ikke klarer å kurere mennesker med psykose må dere se dere rundt etter bedre tilnærminger enn tvang og kjemisk lobotomi.

Jeg sier dette på manges vegne, vær så snill lytt til oss med suksesshistorier. For Hvite Ørns medlemmer er ikke behandlingseffekt (neddoping) nok. Vårt krav er som følger; klientene skal bli friske, selvstendige og frigjort fra psykofarmaka og behandligsapparatet.

Skal skal medlemmene i foreningen du leder bli tatt på alvor Berghem, da må dere fortjene det!

Med vennlig hilsen
Jan-Magne Sørensen
Styreleder i Hvite Ørn Norge

Fotograf: Ekaterina Saratovskaya

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683