Innspill til Helse- og omsorgskomiteens representantforslag om bedre ivaretagelse av samfunnets behov for vern mot og behandling av alvorlig psykisk syke personer.

Tvunget psykisk helsevern

Hvite Ørn sendte 16. desember 2021 inn høringsvar til Stortingets helse- og omsorgskomite. Her under er et utdrag i fra høringsvaret. Dokument 8:19 S (2021-2022)

Det råder en stor frustrasjon over at hverken politikere, tilsynsmyndigheter eller andre byråkrater har vært i stand til å sette grenser for ulovligheter og menneskerettighetsbrudd innen psykiatrien. Det har også vært til stor frustrasjon at i Norge står troen på statlig formynderskap såpass sterkt at Norge som ett av få land i verden har reservert seg mot sentrale bestemmelser i CRPD (konvensjon for rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne) og man har unnlatt å inkorporere denne FN konvensjonen i menneskerettighetsloven. Dette har regjeringen valgt å rette opp i ifølge Hurdalserklæringen, noe som vil få gjennomgripende konsekvenser for tvangspsykiatrien og frata den legitimitet. Innen den norske psykiatrien praktiseres noe som kalles skjerming som består i å utsette pasienter for forskjellige former for isolasjon. Det å sette folk i isolasjon regnes i sin alminnelighet for å være tortur og umenneskelig behandling, men noen land tillater psykiatrien likevel å isolere folk som et nødtiltak i opphetede situasjoner. Norge er det eneste land i verden som anerkjenner denne formen for umenneskelig behandling av folk som sykdomsbehandling, selv om det strider også mot all sunn fornuft å tro at man kan bruke umenneskelig behandling som er egnet til å gjøre friske mennesker syke, til å gjøre syke mennesker friske. Norske lovgivere har med dette satt et slags verdensrekord i naiv tro på offentlig formynderskap og tukt innen psykiatrien.

Her kan du lese hele høringssvaret i pdf-format.

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683