Hvite Ørns leder hadde innspill i VG 4.mai 2016

Fotograf: Ekaterina Saratovskaya

Traumatiske opplevelser

– Det er en ukultur knyttet til bruk og registrering av tvang. Det handler om sløvhet og en manglende vilje til å lære hvordan tvang påvirker oss, sier Jan Magne Sørensen som leder brukerorganisasjonen Hvite Ørn.

Han var selv 28 år gammel da han merket de første symptomene på det som senere ble diagnostisert som paranoid schizofreni. Han har følt frustrasjonen da han ikke ble forstått, og hjelpeløsheten da han ble lagt i belter og tvangsmedisinert.

– Jeg vet mye om hvordan disse opplevelsene sitter i mange år senere. Jeg slet med mareritt i mange år, og det er egentlig ganske sjokkerende at sykehusene kan fortsette å begå slike menneskerettsbrudd uten at det får konsekvenser, sier Sørensen.

Siden 1999 har han vært medikamentfri, og forteller at han har lært seg å takle symptomene på egenhånd. Nå ber han sykehusene og helseministeren lære av tidligere pasienter når tvangsbruken skal ned.

– Veldig mye av tvangen oppstår når pasientene blir frustrerte. Men at man er sinna, betyr ikke det samme som at man er voldelig. Jeg er sikker på at veldig mye tvang ville vært unngått med alternativer til medikamenter, høyre aksept for ufarlig galskap og ikke minst bedre kommunikasjon, sier Sørensen.

Les hele saken her.

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683