Hvite Ørn lager veileder for recovery fra psykose uten medikamenter

Tegnet av kunstner Ekaterina Saratovskaya

Er det mulig å bli bra fra psykose uten medisiner? Er det mulig å få et godt liv etter en slik gjennomgripende opplevelse? Er det til og med mulig å komme styrket ut av det?

Hvite Ørn mener at svaret er et soleklart ja!

Derfor jobber vi nå med å skrive en ”Recovery-veileder”; en erfaringsbasert manual for hvordan man kan håndtere psykose uten bruk av medikamenter. Prosjektet utarbeides med midler fra Extrastiftelsen.

Hvite Ørn er i gang med å intervjue medlemmer og andre mennesker som selv har erfart å leve gjennom en eller flere psykoser uten medisiner. Noen har gått på medisiner tidligere og så kommet seg gjennom senere psykoser uten medisiner. Vi går nærmere inn på hva som har hjulpet, enten det være seg ulike terapier, idrettspsykologi, fysisk aktivitet, bruk av og skjerming i naturen, musikk, støtte fra venner eller familie, lære seg å leve med en utvidet tanke- og sanseverden, bruke verktøy for å regulere følelser eller å uttrykke seg kreativt. Videre vil vi ta opp temaer som traumeforløsning samt hypotesene og begrepenes makt og avmakt, for å nevne noe som har kommet frem så langt.

I tillegg til å hente inn direkte erfaringer, har vi hentet stoff fra doktorgradsavhandlingen The Differentiation of Psychosis and Spiritual Emergency av Monika Goretzki. Her omtales psykose fra ulike verdenssyn. Ikke minst diskuteres potensialet for psykose som en helbredelsesmekanisme i seg selv. Hvite Ørn anbefaler på det sterkeste å lese denne doktorgradsavhandlingen dersom du jobber med psykose-pasienter. Du finner avhandlingen her: https://digital.library.adelaide.edu.au/dspace/bitstream/2440/47986/8/02whole.pdf

Hvite Ørn ser gjennom sitt arbeid at behovet for denne informasjonen er stort. Vi møter stadig mennesker som opplever å bli krenket i behandlingen, som har enorme plager på grunn av medisinbruk, som ikke blir lyttet til eller forstått, eller som rett og slett ikke får den hjelpen de trenger. Dette jobber vi for å gjøre noe med. Vi tar sikte på at veilederen blir utgitt tidlig i 2020.

Vårt håp er at denne recovery-veilederen vil bidra til økt innsikt, bedre behandlingstilnærming og håp om bedring for psykoseerfarere, deres pårørende og fagfolk som jobber med nettopp denne målgruppen. Og ikke minst mulighet til egneterapi og til å ta styringen over egne reaksjoner og adferd.

Vil du støtte prosjektet økonomisk? Vipps oss et valgfritt beløp til 13683 ( merk recovery)

Med vennlig hilsen
Nora, Jon Agust og Jan-Magne
Prosjektgruppa i Hvite Ørn

Illustrasjon er tegnet av kunstner Ekaterina Saratovskaya

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683