Behov for realitetsorientering

bilde1

Kort sagt i Aftenposten 20. februar

Underlig logikk, svarer professor Ulrik Malt i Aftenposten 23. januar, der han sammenligner schizofreni med diabetes. Noe som neppe er god legeetikk. Folk blir ikke psykotiske i mangel av antipsykotika. Ei heller av for mye dopamin. Forskere som har målt dopamin fra ryggmargsvæsken fant ingen høyere verdier hos personer med schizofreni. Psykosetilstanden i seg selv er heller ikke dødelig.

Det jeg refererte til i USA Today viser at livslengden reduseres i takt med salget av psykofarmaka. Forskningen Malt viser til, som antyder økt overlevelse er målt innenfor et begrenset tidsrom, der viktige forhold er utlatt og med referansegrupper som ikke er egnet til sammenligning. Når selvmord reduseres uten at levealder i snitt øker, slår uansett det ikke det positivt ut for de andre dødsårsakene. Det forbauser meg er at slikt blir tatt inn i høyt rangerte tidsskrifter og at både Legeforeningen og Norsk Psykiatrisk forening er blitt lurt til å uttale dette i høringen til lovutvalgets NOU 2019: 14.

OECD Health Statistics 2019 viser at til tross for Norges skyhøye tvangsbruk, er antallet tidlig død knyttet til schizofreni og bipolar lidelse tre ganger høyre i Norge enn i Litauen og to ganger høyere enn i Finland. Lager vi behandlingsteder med tilnærminger som pasientene har tillitt til, der man blir forstått og møtt på en respektfull måte, vil pasientene komme frivillig, fått bedre helse og normal livslengde. En slik endring kan skje raskt om Helseministeren stopper ulovlig tvangsmedisinering nå.

Jan-Magne Tordenhjerte Sørensen, styreleder i Hvite Ørn, bruker- og interesseorganisasjon for psykisk helse

Selv om Aftenposten lovet 1500 tegn har de dessverre klippet ganske mye i PDF og papirutgaven. Her ligger den på kort sagt på Aftenpostens webside.

Støtt Hvite Ørns arbeid innen psykisk helse. Bli medlem!

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683