Faktafeil og uheldig forutinntatthet vist på forskning Grand prix 2019

John Nash

På NRK TV lørdag 4. januar var kåring av Norges beste forskningsformidler i Oslo og Akershus. Der startet programleder Per Olav Alvestad showet ved å si hvor viktig det er å forholde seg til sannheten fra universitetene og forskning, og at alt for mange politiske avgjørelser ikke baserer seg på fakta. Da blir det for dumt at forskningen i programmet ikke kan leve opp til dette.

I det andre foredraget kommer Maren Karoline Frogner Werner fra Institutt for klinisk medisin som forsker på schizofreni. Det første hun tar fram er nobelprisvinner John Nash som hadde schizofreni og at det gikk bra med han fordi han fikk riktig medikamenter. Noe som er «fake» fra Hollywood. Sannheten er at Nash ikke har tatt medikamenter siden 1975. Nash har ytret sin bekymring over filmen «A beautiful mind» som dessverre har mange faktafeil når det gjelder hans sykdomshistorie og kan derfor ikke tas til inntekt for vellykket behandling med antipsykotika.

Men det stopper ikke der. Forskningsresultatet er satt på forhånd. Forskningen skal føre til at behandlerne finner riktig medisin ved hjelp av gentest. Med en slik agenda risikerer man å overse mange muligheter for å komme til den beste praksisen i behandling av schizofreni.

Medlemmer i Hvite Ørn som har fått diagnosen schizofreni og kommet seg unna medisinering har opplevd at forvirringsstadiet i psykosene går over etter noe tid og at det er mulig å jobbe seg igjennom tilstanden. Dr. Paris Williams formidler i sin bok Rethinking Madness, at mange av dem som har kommet seg fra schizofreni og andre beslektede psykotiske lidelser uten medikamenter, har ved å stå igjennom psykosen opplevd en dyp transformasjon som fører til helbredelse, personlig vekst og til bedre fungering enn noen gang før. Det har lenge vært kjent at tilfriskingsandelen i Vesten er mye dårligere enn i samfunn som har svært liten tilgang til psykiatrisk behandling. Noe som antyder at utstrakt bruk av medikamenter gjør mer skade enn godt.

Vi er sånn sett overbevist om at fremtidens behandling hverken er å se på gener eller bruk av medikamenter. Skal vi forstå virkeligheten må vi forske på det som er naturlig, nemlig sinn som ikke er medisinerte. Noe som er mulig ved å intervjue alle som har klart seg uten medikamenter.

Jan-Magne Tordenhjerte Sørensen, styreleder i Hvite Ørn, bruker- og interesseorganisasjon for psykisk helse
Bildet er i fra John Nash sin egen hjemmeside.

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683