Etikk og evidensbasert behandling i psykisk helsevern?

Leder i Hvite Ørn Norge Jan-Magne Sørensen

Aftenposten 12.juli 2016

Gjennom Hvite Ørn har jeg i mange år vært en av flere pådrivere for at mennesker med psykose skal få velge alternativer til legemidler. Det er underlig at hverken Jan Ivar Røssberg, Ulrik Fredrik Malt og Ole A. Andreassen har kommet til brukerorganisasjonene og spurt om hva som er grunnlaget for vårt krav, som helseminister Bent Høie (H) nå har tatt til følge.

Det dere kaller evidensbasert behandling har et svært vaklende grunnlag, med diagnoser som er vedtatt med håndsopprekning. Tall og statistikk er ikke nok, og det fungerer ikke bare å se på effekt uten at man forholder seg til en effekt som kurerer.

Vi vet at det finnes alternativer som kurerer. Mange av oss har i mange år observert at det går langt bedre med pasienter som har lykkes med å slutte eller aldri har fått medikamenter, enn dem som går på medikamenter, inklusiv undertegnede. Effekten dere tilskriver medikamenter er ikke oppløftende. Dette er i dag også solid dokumentert.

Vi ønsker ikke evidensbasert behandling på den måten dere forfekter. Vi skal ha kunnskapsbasert praksis, der forskning, erfaring og brukermedvirkning er samstemt og veier like tungt i kontekst.

Uetisk uten medikamenter? Nei motsatt, det er god etikk å gi alternativer til dem som ønsker det, dessuten er det ikke mye verdt å snakke etikk over hodene på oss dette gjelder.

Jan-Magne Sørensen, leder i Hvite Ørn Norge, bruker- og interesseorganisasjon for psykisk helse

Les innlegget i Aftenposten

Fotograf: Ekaterina Saratovskaya

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683