En visjonær veileder

1000003725

Vi ser tilbake på Verdensdagen 2023. Dagen før, den 9. oktober 2023, lanserte Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) en felles veileder om praksis for psykisk helse, menneskerettigheter og lovgivning.

Et tilbakeblikk på begivenheten får oss til å tenke at det ble skrevet verdenshistorie denne dagen. Mange pasienter, pårørende og ansatte med erfaring fra psykiske helsetjenester vil si WHO nærmest maner til revolusjon. I det 207 siders lange dokumentet etterlyser generaldirektør i WHO, Dr. Tendros Adhanom Thebreyesus, en radikal endring i det psykiske helsesystemet i retning et personsentrert, rettighetsbasert system med helhetlig tilnærming.

WHOs video fra lanseringen er nærmest å betrakte som en skjult perle med bare 3085 visninger. Spol forbi de først 7 minutter og 25 sekunders med stillhet. Daniel Bergner som er medvirkende skribent for New York Times Magazine og forfatter av seks sakprosa-bøker, deriblant «The Mind and the Moon.» innleder.

-Jeg blir minnet om en bønn jeg en gang hørte i en forferdelig krigssone: «Herre, gi meg et hjerte som knuser. Så smertefullt som det er, la oss sørge for at våre hjerter åpner seg og holder seg åpne for verdens kamper. Bare med et åpent hjerte kan vi jobbe.

Dristig innhold

Psykisk helse er et minefelt, for det utkjempes kamper mot et sviktende, feilslått eller neglisjert del av helsevesenet. Det utkjempes kamper på det personlig plan, mellom ulike profesjoner og forståelsesmodeller. Psykisk helse er dessuten under konstant press fra en mektig leverandør, farmasiindustrien.

Bergner forteller om sin yngre bror som ble tvangsinnlagt i psykiatrien som ung mann, hans kamp og hvordan innholdet i veilederen utrykker de samme behov for endringer i psykiske helsetjenester som broren erfarte. Bergner karakteriserer veilederen som en dyptgående og presserende oppfordring til endring i måten vi prøver å hjelpe mennesker som sliter med kriser og mental helse.

-Det er en ære å lede denne begivenheten, æren er mer meningsfull på grunn av det dristige innholdet i det psykisk helsedirektivet, lagt ut av WHO og OHCHR. Dette er et mektig dokument som skriver seg fra et desperat behov for nye veier.

Veileder maner til ny forståelse

Bergner sier veilederen vil ta tak i feilen med tvang i psykisk helse, feilen med biomedisinsk tilnærming og feilen med vår konsekvente unnlatelse i å la personen som lider være den sentrale beslutningstaker i behandlingen.

Bergner mener veilederen representerer en ny forståelse eller konsept av psykisk helsevern. I tillegg angir den spesifikke lovfestede og politiske veier som regjeringen og andre beslutningstakere kan følge, veier som tar oss bort fra det ufrivillige.

-Veier som leder oss bak dominansen til det biomedisinske, veier i retning et dypt engasjement for det komplekse mennesket og de komplekse årsakene til smerten deres. Et ekte engasjement for mennesket som lengter etter hjelp, mennesket som i sin lidelse nesten helt sikkert føler seg fryktelig alene, mennesket med ekte og ikke ukjent mulighet, et potensial som ikke kan måles, mennesket som lengter etter tilknytning, ikke etter pålagt kontroll.

Det er nærmest poesi i ordene og musikk for ørene. Måtte denne nye veilederen og retningen til WHO og FN få gjennomslagskraft innenfor et kriserammet psykiske helsefelt. Vi må jobbe med åpent hjerte dersom veilederen skal være førende for det fremtidige arbeidet til helsemyndighetene i de ulike land.

Lytt til video publisert av WHO 9. oktober 2023 her.

Skrevet av Anthonie Opsahl Schnell

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683