Biodanza med 19 damer og to modige menn

Biodanza3

Bjørg Amalie Sortland og Signe Katrine Måsø ledet biodanza i Skramsalen lørdag 19. august. Noen av deltakerne var selv biodanzainstruktører, andre hadde prøvd det flere ganger tidligere og flere med meg hadde aldri hørt om biodanza.

Vi fikk en kort innføring i biodanza som er utviklet i Chile av antropolog og psykolog Rolando Toro Arabeda på slutten av 60-tallet. Det ble fortalt at det er en serie av øvelser og bevegelser som skal styrke selvfølelsen, livsgleden og følelsesuttrykk. Det er menneskelig utvikling og integrering gjennom dans, musikk bevegelse, emosjonelle opplevelser og mellommenneskelig kontakt.

Livets dans

Systemet baseres blant annet på universelle biologiske og fysiologiske prinsipp. Ordet «bio» betyr liv og «danza» betyr dans.  Biodanza kalles derfor ofte «livets dans» eller «dans med livet.» Følgende aspekter av identitet gis rom for vekst: vitalitet, seksualitet, kreativitet, hengivenhet og transcedens. Biodanza finnes i dag i 54 land, i noen land er dansen del av tilbudet i den offentlige skolen.

Etter introduksjon ble det åpnet opp for spørsmål.

-Jeg mistet min datter for to år siden. Jeg går med så mye gråt inni meg, men jeg klarer ikke å gråte. Kan biodanza forløse gråten?

Kvinnen som stiller spørsmål er liten, vever og med sjelfulle øyne, inni siste halvdel av livet. Vi blir fortalt at biodanza kan forløse mye sorg og smerte. Instruktør forteller at dansen har hjulpet henne å leve bedre med MS. Biodanza kan med andre ord ha mange ulike helsegevinster.

-Biodanza er ikke terapi, men den kan virke terapeutisk.

Er det flaut?

Jeg begynner å bli usikker på hvordan jeg skal ta meg ut siden jeg verken er grasiøs eller spesielt glad i å danse sammen med andre mennesker. Aller helst danser jeg helt alene, uten fare for å bli observert! Ikke er jeg utpreget erfaren i å jobbe med ulike selvutviklingsmetoder i plenum heller. Det er min tur til å stille spørsmål om det mest åpenbare:

-Er det mange som synes dette kan være flaut….?

Latter fra både Bjørg og Signe.

-Absolutt. Mange synes det kan være veldig flaut, i lang tid!

Kjærlig berøring

Så er det i gang. 90 timer med ulike sekvenser og svette; dans i ring, alenedans, pardans med hyppig skifte og kjærlig berøring.

-Så bra at dette er et tilbud på seniorsenter, så mange eldre som trenger berøring. Jeg likte øvelsen med kjærlig berøring best!

Jeg deler spontant med min partner under øvelsen, ei flott dame i 30-årene.

-Det var veldig sterkt for meg også. Jeg kan ikke huske sist jeg selv ble berørt.

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle

Søk

Snarveier

Sosiale medier

Gavekonto: 1503.75.65374

Vipps: #13683